"kijk maar in haar ogen"

Een kind vond het spannend om naar mijn praktijk te komen. Haar moeder moedigde haar aan door tegen haar te zeggen: kijk maar in haar ogen!

Wat zeggen ogen nu eigenlijk?

In iemand anders ogen kijken roept gevoelens op. Maar wat zeggen die gevoelens? Welke informatie kun je hieruit ontlenen en over wie gaat dit? In de ogen van de ander is te zien hoe iemand zich voelt. De ogen zijn de spiegels van de ziel. Tegelijkertijd roepen de emoties die je waarneemt ook gevoelens bij jou op. En dat kan soms best beangstigend zijn. Wanneer je liever niet met je eigen gevoelens wordt geconfronteerd kun je de neiging hebben om weg te kijken.

Hoe werkt het?

Kijk eens wat er gebeurt als je verdrietige ogen ziet. Je constateert dat iemand verdriet heeft. En let dan eens op wat het verdriet van de ander bij jou oproept? Je merkt dit vaak als je naar een film kijkt waarin er verdrietige dingen gebeuren. Een liefde die eindigt, iemand die jarenlang trouwe dienst heeft gehad wordt onrecht aangedaan en ontslagen of het verlies van een dierbare. Het roept gevoelens op die je ergens kent door wat je ooit hebt ervaren.

Maar er zijn nog veel meer ogen! Boze ogen, bange ogen, blije ogen, vertrouwde ogen etc.  Allemaal ogen die verschillende gevoelens oproepen.

Door de drukte en hectiek of afkeer van je eigen gevoelens kun je makkelijk vergeten om de ander echt aan te blijven kijken. Een gemiste kans! Er zal je veel ontgaan.

Kijk jij je medewerkers nog wel eens in de ogen?

Meer weten? Ik zie je!

Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek