Hoe voorkom je dat je medewerkers vertrekken?

Hoe voorkom je dat je medewerkers vertrekken?

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, en de tijd van gaan is nu gekomen.......🤗

Het is zondagochtend en ik zit met mijn kopje koffie op de bank. Mijn lief slaapt nog en de honden om mij heen ook. Wat een prachtige zonsopgang en wat ziet het er allemaal vredig uit. Ik voel mij zo gelukkig! Ik ben zo dankbaar, voor mijn leven, en mijn naasten. En toch voel ik ergens verdriet, een beetje ontheemd. Zo in de stilte van even niets, mis ik alles wat ooit zo was en nooit meer gaat komen. En dat doet pijn!

Ik moet ineens weer denken aan de tijd dat mijn kinderen op de basisschool zaten en op de fiets naar school gingen. Wat was dat een mooie tijd! Als wij dan het gezellige drukke ochtendritueel van douchen, aankleden en ontbijt achter de rug hadden, namen wij afscheid en zwaaide ik ze uit. Heerlijk, dan had ik even het huis voor mij alleen. De radio ging aan, ik bracht de boel aan kant en sprak gezellig af met een vriendin. 's-middags nog even de boodschappen doen en dan kon ik weer reikhalzend uitkijken naar het moment dat de kinderen thuiskwamen. Dan kon ik ze weer welkom heten, naar hun verhalen luisteren en het richting geven. En zo kon iedereen weer verder. Het was:

Komen en gaan.
Hechten en onthechten.
Vasthouden en loslaten

Heel eerlijk, soms kan ik het gewoon niet bijhouden, om alles wat komt ook weer te kunnen laten gaan.


Vreselijk maar ik kan mijzelf soms nog steeds verliezen in veel acties en nieuwe ideeën. Het ene idee is nog niet afgerond of ik heb alweer een ander leuk plan. Ik krijg er energie van en tegelijkertijd put het mij uit.  En als ik dan zo opsta als vanmorgen, komt deze realisatie hard binnen!

Organisaties
In organisaties zie ik het niet anders gaan.  Zoveel ideeën, zoveel klanten, kwaliteit willen blijven leveren en zo weinig tijd. Efficiency lijkt dan het antwoord. Effectiever werken zodat er meer gedaan kan worden in minder tijd. Ah wat aardig, je biedt je medewerkers een cursus timemanagement aan. Een boost voor hun persoonlijke ontwikkeling. En dat klopt! Time management kan heel effectief zijn, maar als er in de omgeving niets verandert, helpt een cursus timemanagement niet! De druk die eerst op de taak lag verschuift naar de relatie. Medewerkers worden kribbiger, keren zich naar binnen en uiten zich niet meer. Er ontstaat onvrede op de werkvloer met als resultaat verloop van personeel en slechte resultaten.  Als je weet welke fasen een team moet doorlopen om samen goed te kunnen functioneren weet je dat je daar op deze manier nooit gaat komen. En een leuk teamuitje lost dit probleem niet even op. Organisatie coaching biedt dan uitkomst

Een gevleugelde uitdrukking van mijn vader was:
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan
En de tijd van gaan is nu gekomen. Het was zijn manier om te vertellen dat hij ging vertrekken bij waar hij was aangekomen.

Komen en gaan of blijven?

Maar hoe ziet komen en gaan er in organisaties eigenlijk uit? En hoe zorg je ervoor dat de mensen graag bij je willen blijven?

Ik ben benieuwd hoe dat in jouw organisatie gaat? Herken je de onrust, gedoe of verloop van personeel? Hoe welkom ben jíj voor de medewerkers? 

Vanochtend neem ik even de tijd om míjzelf welkom te heten.  Ik sta even stil bij wat ik voor vandaag écht belangrijk vind, zodat ik lekker in mijn vel blijf zitten en de dag straks met een voldaan gevoel kan afsluiten. En één ding, ik ga zéker voorlopig nog niet weg bij mijzelf!  

Zin om een keertje  langs te komen voor een vrijblijvende kennismaking voor organisatie coaching?

Een afspraak hiervoor is zo gemaakt!

Maak hier een afspraak
#team #Rouwen #welkom #afscheid #organisatieontwikkeling #duurzaam leiderschap #leiderschap #teamontwikkeling# verloop personeel#onvrede werkvloer#time management#organisatie coaching