Het belang van welkom en afscheid in organisaties

Het belang van welkom en afscheid in organisaties

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan🤗

Het is zondagochtend, en ik zit met mijn kopje koffie op de bank. Mijn lief slaapt nog en de honden om mij heen ook. Ik kijk uit op een prachtige zonsopgang met een sluier van mist. Het ziet er zo vredig en onbezorgd uit en ergens voel ik mij verdrietig.

Ik voel mij een beetje ontheemd. Zo in de stilte van even niets, voel ik de pijn van al mijn gemis. Van ooit dat was en nooit meer gaat komen.

Ik moet weer denken aan de tijd dat mijn kinderen op de fiets naar school gingen.
Na een druk ochtendritueel van douchen, aankleden en brood voor school maken, namen wij afscheid en zwaaide ik ze uit. Ik had het huis weer even voor mij alleen. Ik ruimde het ontbijt op, bracht het huis op orde, sprak af met een vriendin en deed de boodschappen. Een onbezorgde dag. Daarna keek ik weer reikhalzend uit naar het moment dat ik onze oprit hoorde knisperen door fietsbanden die zich een weg door het grind probeerden te banen. De kinderen kwamen na een lange schooldag weer thuis! Ik kon ze weer welkom heten, naar hun verhalen luisteren en hen richting geven. En zo kon iedereen weer verder.

Komen en gaan.
Hechten en onthechten.
Vasthouden en loslaten

En heel eerlijk, soms kan ik de tijd gewoon niet bijhouden
Om al wat komt ook weer te kunnen laten gaan.

Ik kan mijzelf soms verliezen in veel acties en nieuwe ideeën. Het ene idee is nog niet afgerond of ik heb alweer een nieuw ander leuk plan. Ik krijg er energie van en tegelijkertijd kost het mij ook energie. En als ik dan zo opsta als vanmorgen, komt deze realisatie hard binnen!

Organisaties
En zoals ik graag mijn inspiratie voor organisaties haal uit familie dynamieken is het in organisaties in mijn beleving niet anders. Zoveel ideeën, zoveel klanten, kwaliteit willen blijven leveren en zo weinig tijd. Efficiency lijkt dan het antwoord. Effectiever zodat er meer gedaan kan worden in minder tijd. Ik zie dat de druk die eerst op de taak zat dan verschuift naar de relatie. Medewerkers worden kribbiger, keren zich naar binnen en uiten zich minder. Er ontstaat een verloop van personeel. Zij komen en gaan. Kunnen niet blijven. En als je weet welke fasen een team moet doorlopen om goed te kunnen functioneren weet je dat je daar op deze manier nooit gaat komen. Een leuk teamuitje lost dit proces niet even op.

Een gevleugelde uitdrukking van mijn vader was:
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan
En de tijd van gaan is nu gekomen. Het was zijn manier om te vertellen dat hij ging vertrekken bij waar hij was aangekomen.

Maar hoe ziet komen en gaan er eigenlijk uit? En hoe kun je blijven?

Vanochtend neem ik even de tijd om stil te staan en heet ik mijzelf welkom.
In alle rust ga ik genieten.
En straks hoop ik dat er iemand voor mij is om te luisteren naar al mijn verhalen…….
#team #Rouwen #welkom #afscheid #organisatieontwikkeling #duurzaamleiderschap #leiderschap #teamontwikkeling